Ple de públic en la presentació de "Set de saviesa"

Presentació a la Biblioteca del Poblenou amb gairebé 150 assistents.


 
Va obrir la presentació la Isabel Celma, editora de la col·lecció:

Bona tarda a tothom, en primer lloc moltes gràcies per ser avui aquí...
Som en Lluís, en Joan, en Pedro i la Isabel ...

Molts de vosaltres ja ens coneixeu i sabeu que som “els de Cydonia” o els de la coope, com l’anomenem nosaltres carinyosament.
Per aquells que no ens conegueu, dir-vos que Cydonia és una de les primeres cooperatives de consumidors de productes ecològics i consum responsable que va sorgir a Barcelona, això sí de l’època moderna...

Tots sabem que aquí al barri hi ha una llarga i interessantíssima història cooperativista...
Nosaltres podem dir que vam agafar el relleu.
El 2016, si tot va bé, esperem que sí... farem 20 anys
Hem fet un llarg i, creiem, profitós camí que, entre altres coses ens ha permès tutelar i ajudar a créixer a moltes altres cooperatives...

Si fa 20 anys, n’érem dues,  avui es compten per centenars. Es pot dir que no hi ha barri o poble de Catalunya que no disposi de la seva coope o del seu grup de consum per petit que aquest sigui.
També... aquest camí ens ha dut a creure que ... a través de la salut, l’alimentació, el vegetarianisme o les finances ètiques podem ampliar l’horitzó de les cooperatives de consum.

Estem convençuts que el món cooperatiu és un instrument pràctic, i vàlid, com a alternativa al model actual que, evidentment, no ens agrada.
Per nosaltres, formar part d’una Cooperativa és un acte polític i un acte de transformació social
Creiem que no es tracta només de consumir productes ecològics, sinó també de crear models diferents.

Només si canviem la nostra relació amb el consum, amb l’alimentació, amb el diner, podrem canviar el món.
No es tracta de canviar la vida, sinó de vida.
Tots podem fer alguna cosa...

Per nosaltres ja no és possible separar el consum...  de les formes de comercialització, de propietat, de salaris i de condicions justes.
No podem separar la justícia social, de la salut, de l’ecologia o fins i tot de l’espiritualitat.
No concebem un enciam ecològic conreat en condicions laborals precàries i sous indecents.

Hem treballat molt... durant tots aquests anys.
Hem fet moltes xerrades i molt tallers.
Hem comptat i seguim comptant amb la presència de grans persones, persones senzilles però honestes... que creuen en el que fan, que ens han ajudat a créixer des d’una visió holística... sense esperar res a canvi, sense intercanviar diners...

A Cydonia ens han vingut a veure i a explicar el que fan gent com en Gustavo Duch... especialista en Sobirania Alimentària, en Pedro Ródenas... metge naturista o  l’especialista en espiritualitat laica, Teresa Guardans, per posar només uns exemples.

És a dir... hi ha inquietud, hi ha recerca. Hi ha un camí...
És per això, per donar sortida a tot allò que hem treballat i que per nosaltres ja és indispensable, que neix l’editorial “Els llibres de la Cooperativa Cydonia”.
Volem que, el món cooperatiu avanci, s’aposenti i captivi a gent de bé, per a fer possible el nou paradigma.

“Set de saviesa” és la primera publicació de la nostra estrenada editorial. Originàriament escrita en castellà.
El Pedro anava prenent notes de tot allò que el captivava, de tot allò que anava aprenent sobre l’aigua de mar...
Se’n va fer un defensor acèrrim, amb el seu exemple i el seu entusiasme, mica a mica, ens ho ha encomanar... a nosaltres i a molts  altres amics de Cydonia...
Havia de ser doncs, la primera publicació....

A set de saviesa el Pedro (l’autor) .. no només ens parla de l’aigua de mar... Ell diu que en aquest llibre expressa tot el que sap sobre l’aigua de mar... però jo crec que hi ha molt més que això...
Ens parla dels nostres orígens i de la nostra simbiosi amb el medi marí i amb la natura en general.
Ens parla de salut i d’ètica.
Ens parla de transformació social i d’espiritualitat...

Set de saviesa, en definitiva, duu l’empremta de l’honestedat i la valentia.
Estructurat en 9 capítols, Set de saviesa ens explica, per exemple, què és el plasma de Quinton i quina importància tenen els descobriments que aquest científic francès va fer en el seu dia...
Ens parla de les virtuts terapèutiques de l‘aigua de mar i les diverses aplicacions per a patologies concretes.
També ens parla del mar, des de punts de vista molt diferents... diu...textualment...
“Ja no el concebo com un lloc només per a banyar-me. Ja no tinc una visió merament utilitària, sinó que m’ha obert les vies, la forma de ser i d’estar. Ha adquirit en mi una noció màgica, espiritual i d’agraïment i ha ampliat la meva percepció transformant-se en un lloc de misteri, de plenitud i d’admiració”

Bé, Ara, deixaré pas als meus companys que ens explicaran, quina ha estat la seva implicació en el projecte
Primer de tot en Lluís Prats,  l’impulsor del projecte editorial...
Joan Bramona, dissenyador gràfic.
I per últim... i en aquest cas, el més important... el nostre primer autor Pedro Manrique que ens parlarà, òbviament, del seu llibre...A continuació, el Lluís Prats, promotor de la col·lecció :

Bona tarda...
Com ha dit la Isabel, la nostra cooperativa ja té una trajectòria de gairebé 20 anys i algunes experiències acumulades.

L’any 2005, fruit també de la col·laboració i cooperació a Cydonia es va gestar “Viatge nutritiu”. Un llibre sobre nutrició, fet amb els mateixos criteris de salut, ecologisme i justícia social que “Set de saviesa”.

En aquella època no se’ns havia passat pel cap la possibilitat d’autogestionar-ho nosaltres mateixos. El vam portar a una petita editorial que hi va confiar i ens el van publicar... 
10 anys després, i 4 edicions després, hem patit el mal de tants i tants petits editors i petits autors... si no ets un famós... o no estàs dins els cercles comercials de les grans editorials, ningú s’ocupa del teu llibre...

A les llibreries dura, com a molt, una setmana quan és novetat i després no el busquis perquè es perd entre milers de publicacions... Potser per això estan sorgint llibreries i petites editorials amb projectes molt creatius i artesanals que, com nosaltres, s’han volgut desmarcar de les grans indústries editorials. En el nostre barri tenim exemples molt clars amb la “Nollegiu” i “la Retrobada” o “Edicions Saragossa”

En el cas de “Viatge nutritiu” nosaltres l’hem distribuït, l’hem promocionat, hem fet tantes presentacions i actes com ha calgut, i sempre sense cap suport editorial... i malgrat tots aquests inconvenients, s’han arribat a esgotar totes les edicions. Aquest és també un dels aspectes que ens ha motivat per crear la nostra pròpia editorial i autogestionar tot el procés:

Des de la idea inicial
La creació
La publicació
La distribució

I a més, ens ho hem passat molt bé fent-ho...
 

Com que creiem en el món cooperatiu intentem que l’autogestió formi part dels nostres projectes.
En la redacció dels estatuts de Cydonia, ja es va deixar la porta oberta per a futures activitats, com ara possibles publicacions o altres temes relacionats amb la formació i divulgació.  Ara havia arribat el moment.
Quan vam explicar en Assemblea que volíem muntar una editorial, amb el nom de Cydonia,  i que ja teníem el primer nº pensat... vam comprovar que la idea va ser molt ben acollida i molts amics i socis en acabar, es van apropar i ens van dir que ells també volien col·laborar... que allò era un projecte cooperatiu i que comptéssim amb ells...

Ho vam fer extensiu a tots els socis i molts de forma oberta i altres volent mantenir l’anonimat... van contribuir-hi econòmicament...

Amb aquesta idea, esperem que “Set de saviesa” sigui el primer d’una llarga llista que ja tenim “al pap”.
Moltes gràcies!
Bona tarda.
Ens vam plantejar la edició d'aquest llibre amb l’objectiu de que fos realitzat totalment amb autogestió i autoedició.
Així, els editors i l’autor hem col·laborat directament en tot el procés:
- La tria d’un disseny net, clar, que permetés una bona lectura, i que incorporés un estalvi de tintes, sense un excés de sobrietat.
- La tria de la tipografia, de l'estil, dels colors…
- La tria del paper. La tipologia, el tacte, el gramatge, i per la certificació del propi paper.
- La tria de les imatges i el tractament que voliem que tinguessin.

La col·laboració amb la impremta “el tinter” de Barcelona, especialistes en ecodisseny i edició ecològica, i que ens ha assessorat en tota la producció i ens ha facilitat poder elaborar la motxilla ecològica del llibre que és un mesurador en xifres de l’impacte ambiental de cada publicació.

Per acabar, apuntar que aquest és el primer d’un seguit de llibres que volem produïr –autoproduïr-, i que ja n’estem elaborant el següent.